Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus25/05/2011... 8ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2.1α
.

Πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για ιατρικές παθήσεις ή καταστάσεις.
Τίτλος : Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WHO) ΕΚΔΙΔΕΙ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


            Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011, ΓΕΝΕΥΗ (Reuters Health).

            Ως επακόλουθο της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ελαχιστοποίησης της έκθεσης στη ραδιενέργεια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνους, ειδικά στα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους.

            Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την Ιαπωνία πληρούν τις συστάσεις του για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης ατόμων εντός 20 km εκ του σταθμού πυρηνικής ενέργειας που έχει πληγεί βαθιά στη Fukushima και της απαίτησης για παραμονή σε κλειστούς χώρους εκείνων που βρίσκονται εντός 30 km.

            Δεν υπήρχε καμία ένδειξη κινδύνων ασφάλειας τροφίμων που να οφείλεται στις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από την Ιαπωνία. Επίσης θα ήταν απίθανο να λάβει χώρα παραγωγή τροφίμων ή συγκομιδή στην πληγείσα περιοχή, αλλά είπε ότι οι καλλιέργειες και τα εκτρεφόμενα ζώα στην περιοχή θα πρέπει να προστατευθούν.

            Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με τις κύριες συστάσεις του WHO:

* Τα κύρια ραδιονουκλεΐδια που απελευθερώθηκαν στο ατύχημα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας είναι το ραδιενεργό Καίσιο και το ραδιενεργό Ιώδιο. "Μέλη του κοινού μπορεί να εκτεθούν άμεσα σε τέτοια ραδιονουκλεΐδια στα αιωρούμενα σωματίδια του αέρα ή εάν τα τρόφιμα και τα ποτά μολυνθούν από τα υλικά αυτά," είπε ο WHO.

* Εάν το ραδιενεργό Ιώδιο εισπνευσθεί ή καταπωθεί, θα συγκεντρωθεί στο θυρεοειδή αδένα και θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαττωθεί με την πρόσληψη χαπιών ιωδιούχου καλίου που προκαλεί κορεσμό του θυρεοειδή αδένα και βοηθά στην αποτροπή της πρόσληψης του ραδιενεργού υλικού. "Όταν δοθεί πριν ή αμέσως μετά την έκθεση, αυτό το βήμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μακροπρόθεσμα," είπε. Οι εθνικές αρχές είναι οι καταλληλότερες για να προσδιορίσουν εάν δικαιολογείται να ληφθεί σε ταμπλέτες.

* Εάν μια δόση ακτινοβολίας υπερβεί ένα ορισμένο όριο, τότε μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος, τριχόπτωση, εγκαύματα ραδιενέργειας και σύνδρομο οξείας ακτινοβόλησης. Λόγω της εργασίας τους, οι διασώστες και οι εργαζόμενοι στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να εκτεθούν σε υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας από τον γενικό πληθυσμό.

* Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μεταξύ των επιζώντων στην Ιαπωνία από τις ατομικές βόμβες των ΗΠΑ που έπεσαν τον Αύγουστο του 1945, ο κίνδυνος λευχαιμίας αυξήθηκε λίγα χρόνια μετά από έκθεση στη ραδιενέργεια, ενώ οι κίνδυνοι άλλων μορφών καρκίνου αυξήθηκαν σε περισσότερο από 10 έτη μετά την έκθεση.

* Ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια είναι υψηλότερος στα παιδιά και στους νέους ενήλικες.

* Εάν δικαιολογούνται, βήματα όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται εγγύς του σταθμού πυρηνικής ενέργειας μπορούν επίσης να μειώσουν την έκθεση.

* "Εάν εισέρχεσθε ενός κλειστών χώρων μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια, ξεντυθείτε στην πόρτα για να αποφύγετε κάθε περαιτέρω μόλυνση στο σπίτι ή το καταφύγιο σας. Αφαιρέστε ενδύματα και υποδήματα και τοποθετήστε τα σε ένα πλαστικό σάκο. Σφραγίστε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ασφαλή θέση, μακριά από τους χώρους διαβίωσης, από παιδιά και ζώα συντροφιάς," είπε.

* "Ντους ή μπάνιο με ζεστό, όχι καυτό ζεστό, νερό και σαπούνι. Κοινοποιείστε στις αρχές ότι ενδέχεται να έχετε μολυσμένα ενδύματα και προσωπικά υπάρχοντα που πρέπει να τα διαχειριστούν καταλλήλως και να διατεθούν σύμφωνα με τις αποδεκτές εθνικές διαδικασίες," είπε ο WHO.

* "Εάν σας συμβουλέψουν να παραμένετε σε κλειστούς χώρους, θα πρέπει να βρείτε το ασφαλέστερο δωμάτιο στο σπίτι ή στο γραφείο σας που δεν έχει παράθυρα ή πόρτες. Συστήματα εξαερισμού, όπως συστήματα θέρμανσης και ψύξης, θα πρέπει να κλείσουν," είπε ο οργανισμός.

* Τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν με ραδιενεργά υλικά ως αποτέλεσμα μιας πυρηνικής ή ραδιολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. "Η επιφάνεια τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ή οι ζωοτροφές μπορεί να καταστούν ραδιενεργά από την εναπόθεση ραδιενεργών υλικών που πέφτουν σε αυτά από τον αέρα ή μέσω του νερού της βροχής."

* Με την πάροδο του χρόνου, η ραδιενέργεια μπορεί επίσης να συσσωρευτεί μέσα σε τρόφιμα, καθώς τα ραδιονουκλεΐδια μεταφέρονται μέσω του εδάφους στις καλλιέργειες ή σε ζώα ή σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσα όπου τα ψάρια και τα θαλασσινά θα μπορούσαν να προσλάβουν τα ραδιονουκλεΐδια.

* "Η ραδιενέργεια δεν μπορεί να μολύνει συσκευασμένα τρόφιμα. για παράδειγμα, κονσερβοποιημένα ή με πλαστικό περιτύλιγμα τρόφιμα προστατεύονται από τη ραδιενέργεια, εφόσον τα τρόφιμα είναι σφραγισμένα," είπε ο WHO.

* Στα πρώτα στάδια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και εάν είναι ασφαλές να το πράξουμε, λαχανικά και ζωοτροφές μπορούν να προστατευθούν με πλαστικά φύλλα ή μουσαμάδες. "Φέρτε τα ζώα από τους βοσκότοπους. Μετακινείστε τα ζώα σε ένα υπόστεγο ή αχυρώνα. "Συγκομίστε κάθε ώριμη καλλιέργεια και τοποθετήσετε τη σε συγκαλυμμένη περιοχή, είπε.

* Αποφύγετε την κατανάλωση του τοπικά παραγόμενου γάλακτος ή λαχανικών, αποφύγετε τη θανάτωση των ζώων και αποφύγετε την αλιεία, το κυνήγι ή τη συλλογή μανιταριών ή άλλων τροφίμων του δάσους.

 

 

Πηγή: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_109997.html 

          

         

 

      

 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com