Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus

25/05/2011... 8ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2γ
.

TOP FIVE. Τα πέντε σημαντικότερα ιατρικά νέα του τελευταίου τριμήνου.
Τίτλος : ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ.
Συνδεδεμένο σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, το πειραματικό chip ήταν ταχύτερο,
πιο ακριβές από τις τυπικές ιστοπαθολογικές δοκιμασίες.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


          Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου (HealthDay News).

          Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει ένα μικροτσίπ που μπορεί να συνδεθεί σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και να διαγνώσει καρκινικούς όγκους εντός μιας ώρας, από το κρεβάτι του ασθενούς.

          Το αποκαλούμενο microNMR chip, που χρησιμοποιεί μαγνητικά νανοσωματίδια για τη μέτρηση πρωτεϊνών και άλλων χημικών ενώσεων σε όγκους, απαιτεί μόνο μικρά ποσά ιστών για να προβεί σε μια διάγνωση, είπαν οι ερευνητές. Αντί των πιο επεμβατικών μεθόδων, η βιοψία μπορεί να γίνει με λεπτή βελόνα αναρρόφησης, η οποία απομακρύνει κύτταρα από ύποπτες βλάβες.

          "Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε ένα μοριακό δακτυλικό αποτύπωμα, αν θέλετε," είπε ο συν-συντάκτης της μελέτης Jered B. Haun, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστόνη. «Ήταν ωραία έκπληξη το πόσο καλά αυτό λειτούργησε με όλους τους πρωτεϊνικούς δείκτες. Ένας από τους μεγάλους στόχους μας δεν ήταν μόνο για να είμαστε σε θέση να πούμε στους ασθενείς ότι έχουν καρκίνο όσο το δυνατόν, αλλά και το συντομότερο δυνατό."

          Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από επιχορηγήσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 23 Φεβρουαρίου, του περιοδικού Science Translational Medicine.

          Χρησιμοποιώντας το μικροτσίπ—το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα iPhones και Blackberrys—οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστών από 50 ασθενείς με εικαζόμενες κακοήθειες, διαγιγνώσκοντας σωστά καρκίνο σε 44 ασθενείς εντός 60 λεπτών στο 96 τοις εκατό των περιπτώσεων χωροθετώντας τέσσερις από τους εννέα πρωτεϊνικούς δείκτες.

          Αντίθετα, οι τυπικές ιστοπαθολογικές μέθοδοι συνήθως απαιτούν τρεις ή περισσότερες ημέρες για να παράγουν μια διάγνωση και είναι ακριβείς μόνο στο 84 τοις εκατό, σημείωσαν οι ερευνητές.

          Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 64, είχαν ύποπτες βλάβες σε μια ποικιλία οργάνων, συμπεριλαμβανόμενων πνευμόνων, εντέρου, παγκρέατος, ήπατος και μαστών, και είχε ήδη προγραμματιστεί να κάνουν βιοψίες για μη-φυσιολογικό ιστό στομάχου. Τα αποτελέσματά τους επικυρώθηκαν με την παραδοσιακή ιστοπαθολογία--η οποία επίσης δεν αξιολόγησε τις διαφορές αναφορικά με τους τύπους κυττάρων του όγκου, όπως και το μικροτσίπ --μαζί με μια ανεξάρτητη ομάδα 20 επιπλέον ασθενών, είπε ο Haun. Οι διαγνώσεις του μικροτσίπ στην επιπρόσθετη ομάδα ήταν 100 τοις εκατό ακριβείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

          "Τα ψευδώς αρνητικά αλλά και τα μη-διαγνωστικά δείγματα είναι σε υψηλότερη συχνότητα με την τυπική ιστοπαθολογία," είπε ο Huan. "Δεδομένου ότι το μέγεθος του [εξεταζόμενου από το μικροτσίπ] δείγματος είναι τόσο μικρό, λαμβάνουμε μικρά αναρροφήματα από διαφορετικές περιοχές του όγκου... για να λάβουμε μια πιο σφαιρική άποψη των αποτελεσμάτων," η οποία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στις θεραπευτικές απαιτήσεις.

          Ο Huan και οι άλλοι συντάκτες της μελέτης δεν ανέφεραν οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων.

          Ο Dr. Moritz Kircher, ένας διαγνωστικός ακτινολόγος στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, στην πόλη της Νέας Υόρκης, είπε ότι φαντάζεται ότι το μικροτσίπ τελικά θα χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση μιας σειράς κακοηθειών, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών.

          «Το βλέπω περισσότερο ως μια καθολική μέθοδο επειδή βασίζεται στους βιολογικούς δείκτες,» είπε ο Kircher, επίσης βοηθός καθηγητής ακτινολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής Weill Cornell. "Είναι βασικά η πρώτη φορά που αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε μια κλινική μελέτη και τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα."

          Οι Haun και Kircher συμφώνησαν ότι περισσότερη έρευνα θα ήταν απαραίτητη πριν η τεχνολογία του μικροτσίπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συστηματικά και ότι θα πρέπει να μελετηθούν μεγαλύτεροι αριθμοί ασθενών με περισσότερους τύπους πιθανών κακοηθειών. Ο Haun είπε, ότι ελπίζει επίσης το μικροτσίπ μία ημέρα να μπορέσει να αναλύσει δείγματα αίματος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επεμβατικές διαδικασίες.

          Όταν διατεθεί στο εμπόριο, το εργαλείο θα πρέπει να μην είναι ακριβό στην παραγωγή, σημείωσε ο Haun, ενδεχομένως μόνο λίγα δολάρια ανά τσιπ.

          "Όπως και με τα κινητά τηλέφωνα, σε γενικές γραμμές, όσο πιο πολλά κατασκευάζονται, τόσο φθηνότερα γίνονται", είπε. "Δεν είναι καθόλου ακριβή συσκευή."

          Με τα δεδομένα στο χέρι, ωστόσο, θα πρέπει να είναι εύκολο να πείσουμε τους πιθανούς επενδυτές να επενδύσουν τα απαραίτητα για την προώθηση της τεχνολογίας, είπε ο Dr. Jan Grimm, ένας ερευνητής νανοτεχνολογίας και ακτινολόγος, στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering.

          "Όταν μπορούν να ισχυριστούν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τις [παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης], αυτό είναι αρκετά καταπληκτικό," είπε ο Grimm. «Είναι καλύτερο από την ιστοπαθολογία, που θεωρείται το χρυσό πρότυπο».

 

 

 

Πηγή: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_109153.html

Jered B. Haun, Ph.D., μεταδιδακτορικός ερευνητής, γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης, Βοστώνη. Moritz Kircher, M.D. Ph.D., διαγνωστικός ακτινολόγος, Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης και Επίκουρος Καθηγητής ακτινολογίας, στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell. Jan Grimm, M.D., Ph.D., ακτινολόγος, Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης. 23 Φεβρουαρίου 2011, Science Translational Medicine.

 

 

         

         


 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com