Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus25/09/2011... 9ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2α
.

TOP FIVE. Τα πέντε σημαντικότερα ιατρικά νέα του τελευταίου τριμήνου.
Τίτλος : ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΕΜΙΣΕΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


              Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011.

            ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters Health) – Ο αποκλεισμός μιας ορμόνης που εμπλέκεται στην απάντηση του οργανισμού στο στρες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τα άτομα θυμούνται τις αρνητικές αναμνήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

            Αλλά είναι ακόμη ασαφές το πώς ακριβώς το εμπλεκόμενο φάρμακο δρα, και αν το εύρημα έχει επιπτώσεις στη θεραπεία ατόμων με παθήσεις όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

            Το φάρμακο, metyrapone, παρεμποδίζει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων με ασθένειες που σχετίζονται με την παραγωγή κορτιζόλης.

            Όμως, η κορτιζόλη εμπλέκεται επίσης στην αποθήκευση και στην ανάκτηση αναμνήσεων, οδηγώντας τους ερευνητές στο να αναρωτούνται εάν η παρέμβαση στα επίπεδά της στον οργανισμό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι ανακαλούν παρελθόντα γεγονότα.

            «Γνωρίζουμε ότι (η κορτιζόλη) είναι σημαντική για τη μνήμη," είπε η Marie-France Marin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Reuters Health. «Τα πολύ υψηλά επίπεδα είναι δυσμενή για τη μνήμη σας, και τα πολύ χαμηλά επίπεδα είναι δυσμενή για τη μνήμη σας," εξήγησε.

            Στην έρευνά τους, η Marin και οι συνάδελφοί της ασχολήθηκαν με τα πολύ χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας τη metyrapone για να διακόψουν την παραγωγή κορτιζόλης στους υγιείς εθελοντές.

            Αυτοί οι εθελοντές, 33 νεαροί άνδρες, παρουσίασαν αρχικά μια προβολή διαφανειών που αποτελούνταν και από «ουδέτερες» και από «συναισθηματικά αρνητικές" διαφάνειες.

            Οι διαφάνειες εξιστορούσαν την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που πηγαίνει στο σπίτι του παππού της. Εκεί, εκείνη και ο παππούς της προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα περιστερώνα, και το κορίτσι τραυματίζεται άσχημα, με σκηνές άφθονου αίματος και τη μετάβαση στο χειρουργείο. Στο τέλος, οι θεατές γνωρίζουν ότι το κορίτσι θα θεραπευθεί.

            Τρεις ημέρες μετά την παρακολούθηση του βίντεο, οι ερευνητές έδωσαν στους άνδρες είτε μια ενιαία δόση 750-milligram metyrapone, είτε μια διπλή δόση είτε ένα χάπι placebo χωρίς φάρμακο. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όσες πληροφορίες ήταν δυνατόν από την ιστορία.

            Τέσσερις ημέρες κατόπιν αυτού, κάλεσαν τους συμμετέχοντες για μια ακόμη φορά, και χωρίς να τους χορηγήσουν φάρμακα τους ζήτησαν να θυμηθούν εκ νέου την ιστορία.

            Δεν υπήρξε καμία διαφορά στο πώς άνδρες οι οποίοι είχαν λάβει μια μόνο δόση metyrapone και αυτοί που έλαβαν εικονικό φάρμακο θυμήθηκαν χρονικά την ιστορία.

            Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, αυτοί που έλαβαν διπλή δόση απομνημόνευσαν σημαντικά λιγότερα από τα αρνητικά συναισθηματικά στοιχεία της ιστορίας.

            Για παράδειγμα, οι άνδρες στην ομάδα placebo σκόραραν μεταξύ 40 και 50 τοις εκατό στη δεύτερη εξέταση της μνήμης τους για αρνητικές συναισθηματικές πληροφορίες της ιστορίας, σε σύγκριση με το 30 τοις εκατό περίπου της ομάδας που έλαβε τη διπλή δόση metyrapone.

            "Το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της metyrapone ήταν ακόμα εμφανείς για τέσσερις μέρες μετά - είναι αρκετά αξιοσημείωτο," είπε στο Reuters Health ο Tony Buchanan, ο οποίος μελετά το άγχος και τη μνήμη στο πανεπιστήμιο του Saint Louis και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

            Και οι δύο ομάδες της metyrapone ανακαλούσαν ακόμη τις "ουδέτερες" πληροφορίες, όπως και η ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

            Οι ερευνητές που προσδιόρισαν πόσοι συμμετέχοντες θυμήθηκαν δεν γνώριζαν αν είχαν λάβει metyrapone ή εικονικό φάρμακο, σημείωσαν οι συντάκτες στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας & μεταβολισμού (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).

            Η Marin και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι, μόλις οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους την ιστορία, εκείνοι που έλαβαν υψηλή δόση metyrapone επαναποθήκευσαν τη μνήμη κατά τρόπο διαφορετικό, λιγότερο συναισθηματικό--πιθανώς επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν χαμηλότερα εκείνη τη χρονική στιγμή.

            Μολονότι προέβλεψαν ότι οι άνθρωποι θα ενθυμούνταν την ιστορία διαφορετικά, εντούτοις κάτω από την επίδραση του φαρμάκου, δεν γνώριζαν ότι η μνήμη θα εξακολουθούσε να είναι αλλαγμένη μετά την επιστροφή στα φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα.

            "Αυτό που πραγματικά ήταν εκπληκτικό είναι ότι, από τη στιγμή που η μνήμη ταξινομήθηκε στον εγκέφαλο ήμασταν σε θέση να την τροποποιήσουμε με μακροχρόνιο τρόπο," είπε η Marin.

            Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το γιατί η metyrapone θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που οι αρνητικές αναμνήσεις, αλλά όχι οι ουδέτερες, ανακαλούνται και επαναποθηκεύονται, είπε η Marin.

            Ο τελικός στόχος από αυτή και από άλλες μελέτες που προσπάθησαν να κάνουν χρήση φαρμάκων ώστε να τροποποιήσουν τις αρνητικές αναμνήσεις, είναι να αντιμετωπίσουν άτομα που έχουν κατακυριευτεί από αυτές τις μνήμες, όπως οι βετεράνοι του πολέμου που πάσχουν από PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) --μια ιδέα που εξακολουθεί να καθιστά κάποιον αμήχανο.

            Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο ψυχικής υγείας (National Institute of Mental Health) των ΗΠΑ, περίπου 3,5% των ενηλίκων αμερικανών πάσχουν από PTSD--αλλά το εν λόγω ποσοστό ανεβαίνει μέχρι το 20 τοις εκατό σε εκτιμήσεις βετεράνων από πολέμους του Ιράκ και Αφγανιστάν.

            Το PTSD γενικά αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής – συμπεριφορικής θεραπείας, και σε ορισμένους επίσης συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά. Η Marin είπε ότι ένα φάρμακο όπως η metyrapone θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδειχθεί χρήσιμο για άτομα που δεν βελτιώνονται μόνο με τη θεραπεία.

            Αλλά δεν είναι σαφές ακόμη ότι ένα φάρμακο που βοηθά άτομα χωρίς PTSD να θυμούνται λιγότερες άσχημες λεπτομέρειες σε ένα γεγονός, θα δρούσε επίσης σε όσους έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την τραυματική εμπειρία και έχουν βαθιά επηρεασθεί από το τραυματικό γεγονός.

            "Πρέπει να δούμε εάν οι αυτοβιογραφικές μνήμες είναι ευαίσθητες (στη metyrapone) με τον ίδιο τρόπο ή όχι," είπε η Marin.

            Επιπλέον, "μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που εκτέθηκαν σε τραυματικά συμβάντα βίωσαν PTSD," είπε ο Buchanan. Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους 33 εθελοντές θα μπορούσε να είχε ορισμένα χαρακτηριστικά που θα τον προδιέθεταν για PTSD ή όχι, είπε.

            Σε άτομα με τέτοια προδιάθεση, είπε, "θα φανταζόταν κανείς ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό σχετικά με το μυαλό τους πριν από τη δοκιμασία," που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που ανακαλούν τις αρνητικές αναμνήσεις.

            Οι ερευνητές, επίσης, δεν μπορεί να είναι βέβαιοι ότι οι γυναίκες θα έχουν την ίδια αντίδραση στο φάρμακο με τους άνδρες, δεδομένου ότι μόνο άνδρες χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

            Η Metyrapone, που πωλείται με το όνομα Metopirone στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά, σημείωσαν οι συντάκτες, επομένως είναι επίσης σημαντικό να μελετηθούν άλλα φάρμακα που ενδέχεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

            Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η metyrapone ή παρόμοια φάρμακα που μπλοκάρουν την κορτιζόλη, να μπορούν να εξεταστούν σε PTSD ασθενείς. Αλλά σύμφωνα με τον Buchanan, η νέα μελέτη «είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

 

 

 

Πηγή: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_112536.htmlhttp://bit.ly/jQim60 

Περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας & μεταβολισμού (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), διαδικτυακό τεύχος στις 18 Μαΐου 2011.

 

 

         

         

 

      

 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com