Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus
25/09/2011... 9ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2β
.

TOP FIVE. Τα πέντε σημαντικότερα ιατρικά νέα του τελευταίου τριμήνου.
Τίτλος : ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
.
Χρησιμοποιούμενο με ανοσο-ενισχυτικό φάρμακο, το εμβόλιο παρατείνει
την επιβίωση κατά σχεδόν 7 μήνες, ανακαλύπτει μια μελέτη.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


          Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011 (HealthDay News).

          Για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος, ένα εμβόλιο σε συνδυασμό με ένα ανοσο-ενισχυτικό φάρμακο φαίνεται πολλά υποσχόμενο σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

          Τα θεραπευτικά του καρκίνου εμβόλια, αντίθετα με τα τυπικά εμβόλια που προλαμβάνουν τις μολύνσεις, έχουν σκοπό να ωθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να το βοηθήσουν να πολεμήσει τους υφιστάμενους όγκους.

          Στην παρούσα φάσης 3 κλινική δοκιμή, που διεξήχθη σε 21κέντρα φροντίδας, οι ερευνητές χορήγησαν τυχαία σε 185 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, δηλαδή με εξαπλωμένο καρκίνο, είτε εμβόλιο που ακολουθήθηκε από interleukin-2, ένα φάρμακο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, είτε μόνο interleukin-2.

          Αυτοί στους οποίους δόθηκε το σύνθετο εμβολίου-φαρμάκου έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνους που τους χορηγήθηκε μόνο το φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του New England Journal of Medicine στις 2 Ιουνίου.

          Περίπου το 16% εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε ο συνδυασμός εμβολίου/interleukin-2 εμφάνισε σμίκρυνση των όγκων κατά 50% ή περισσότερο, σε σύγκριση με το 6 τοις εκατό εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε μόνο interleukin-2.

          Εκείνοι της ομάδας εμβολίου/φαρμάκου παρουσίασαν επίσης λίγο περισσότερο χρόνο επιβίωσης "ελευθέρου εξέλιξης"— 2,2 μήνες σε σχέση με τους 1,6 μήνες — δηλαδή είχαν περισσότερο χρόνο χωρίς ανάπτυξη του όγκου.

          Επίσης, οι ασθενείς στους οποίους δόθηκε το σύνθετο, έζησαν κατά μέσο όρο περίπου 7 μήνες περισσότερο από αυτούς που έλαβαν μόνο interleukin-2--σχεδόν 18 μήνες, σε σύγκριση με τους 11 μήνες περίπου. Ενώ υπήρξε μια «ισχυρή τάση", τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική, είπε ο κύριος συντάκτης της μελέτης Dr. Douglas Schwartzentruber, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου περίθαλψης καρκίνου Goshen στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Ιντιάνα.

          "Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο φάνηκε ευεργετικό για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, και είναι ένα πρώιμο παράδειγμα επιτυχίας με εμβόλιο κατά του καρκίνου," είπε ο Schwartzentruber.

          Αυτός και άλλοι ερευνητές ανέφεραν, ότι αν και οι τοξικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την αγωγή ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες, το εμβόλιο "πρόσθεσε ορισμένες τοξικές επιπτώσεις" στην ομάδα θεραπείας συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένων μεταβατικών καρδιακών προβλημάτων, όπως ένας ασυνήθιστα ταχύς καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία) και αρρυθμίες (15 τοις εκατό έναντι 2 τοις εκατό).
Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ένα σχετιζόμενο με την αγωγή θάνατο στην ομάδα που έλαβε μόνο interleukin-2 και δύο τέτοιους θανάτους στην ομάδα θεραπείας συνδυασμού.

          Τα θεραπευτικά εμβόλια μελετώνται για διάφορους τύπους καρκίνου, με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας, είπε ο William Chambers, διευθυντής κλινικής αντικαρκινικής έρευνας και ανοσολογίας στην Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία.

          Στη δοκιμασία για το μελάνωμα, "είχαν μια απάντηση. Δεν ήταν μια τεράστια ανταπόκριση, αλλά σαφώς υπήρξε ένας αρκετά σημαντικός αριθμός που είχε μια απάντηση," είπε ο Chambers. "Και με την ασθένεια αυτή, δεν έχει υπάρξει μεγάλη επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών. Η πρόγνωση είναι κακή. Έλαβαν ορισμένα σημαντικά μαθήματα στη μελέτη αυτή."

          Για να δράσει αυτό το εμβόλιο, ασθενείς έπρεπε να έχουν έναν ιδιαίτερο ιστικό τύπο, που ονομάζεται HLA-A2, που παρίσταται περίπου στο ήμισυ των λευκών ατόμων.

          Πέρυσι, το αμερικανικό Food and Drug Administration ενέκρινε ένα εμβόλιο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της California, στο Λος Άντζελες εργάζονται επίσης σε ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, του πιο επιθετικού τύπου κακοήθους εγκεφαλικού όγκου.

          Το εμβόλιο για το μελάνωμα βασίζεται σε ένα πεπτίδιο, ή ένα μικρό τμήμα πρωτεΐνης, που παρίσταται επί της επιφανείας των καρκινικών κυττάρων του μελανώματος. Η ένεση του γνωστού ως gp100 πεπτιδικού εμβολίου, δίνει το έναυσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη, έτσι ώστε στη συνέχεια αναζητά κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη και τα καταστρέφει.

          Το ανοσο-ενισχυτικό φάρμακο, η interleukin-2, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενισχύοντας την παραγωγή λεμφοκυττάρων, ένα τύπο λευκοκυττάρων που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Περισσότερα κυκλοφορούντα λεμφοκύτταρα, σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κύτταρα για να κάνουν τη δουλειά που το εμβόλιο τα έχει "εκπαιδεύσει" να κάνουν, είπε ο Schwartzentruber.

          Το ποσοστό επιβίωσης των πέντε ετών για τους ασθενείς με μελάνωμα είναι λιγότερο από 10 τοις εκατό, ισχυρίσθηκαν οι ειδικοί. Η Interleukin-2 είναι ήδη εγκεκριμένη από τον FDA για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και του νεφρικού καρκίνου.

          Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το επόμενο βήμα τους είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Ελπίζουν ότι συνδυάζοντας το εμβόλιο με άλλους παράγοντες (που ονομάζονται ανοσο-προσθετικά) ή ανοσο-ενισχυτικά φάρμακα, μπορεί να λάβουν μια ισχυρότερη ανταπόκριση.

          "Έχουμε τώρα μια ισχυρή απόδειξη της αρχής ότι με την ανοσολογική αγωγή βλέπουμε όφελος, αλλά σε αυτό το σημείο τα οφέλη είναι μικρά," είπε ο Schwartzentruber. «Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ένα πιο ισχυρό εμβόλιο, πριν να ξεκινήσουμε άλλη δοκιμασία».

          Το εμβόλιο, εάν τελικά εγκριθεί από τον FDA, θα ήταν σχετικά ανέξοδο, διότι βασίζεται σε πρωτεΐνη που υπάρχει στα περισσότερα καρκινικά μελανώματα, ενώ άλλα εμβόλια θα έπρεπε να δημιουργηθούν για κάθε συγκεκριμένο ασθενή, οι ανέφεραν ερευνητές.

          Το εμβόλιο αναπτύχθηκε στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου, που επίσης χρηματοδότησε τη μελέτη.

 

 

 

Πηγές: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_112703.html 
Douglas Schwartzentruber, M.D, ιατρικός διευθυντής, Goshen Center για τη φροντίδα του καρκίνου, Πανεπιστήμιο Υγείας στην Indiana.
William Chambers, Ph.D, διευθυντής, κλινική αντικαρκινική έρευνα και ανοσολογία, αμερικανική Καρκινική Εταιρεία, Atlanta, Ga., NEJM, 2 Ιουνίου 2011.

 

 

 

         

 

 

 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com