Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus
25/09/2011... 9ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2δ
.

TOP FIVE. Τα πέντε σημαντικότερα ιατρικά νέα του τελευταίου τριμήνου.
Τίτλος : "ΥΠΕΡ-ΑΝΤΙΣΩΜΑ" ΓΡΙΠΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


          Τετάρτη, 28 Ιουλίου, Λονδίνο (Reuters).

          Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα "υπερ-αντίσωμα" γρίπης ονομαζόμενο FI6, που μπορεί να καταπολεμήσει όλους τους τύπους ιών γρίππης οι οποίοι προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο και στα ζώα και αναφέρουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γρίπης.

          Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ελβετία χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο που στόχευε στην ανεύρεση "βελόνας στα άχυρα" και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ένα αντίσωμα από ανθρώπινο ασθενή που εξουδετερώνει και τις δύο κύριες ομάδες ιών γρίππης Α.

          Αν και είναι σε πρώιμη φάση, είπαν ότι είναι σημαντικό βήμα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προλειανθεί το έδαφος για την ανάπτυξη καθολικού εμβολίου γρίπης.

          Οι κατασκευαστές εμβολίων σήμερα, πρέπει να αλλάζουν τη φόρμουλά τους για την αντιμετώπιση της γρίπης κάθε χρόνο για να είναι βέβαιο ότι προστατεύουν ένατι των στελεχών του κυκλοφορούντος ιού. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και χρήμα• έτσι ο στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης που θα μπορούσε να προστατέψει τους χρήστες από όλα τα στελέχη της γρίπης για δεκαετίες, ή ακόμη και για ολόκληρη τη ζωή.

          Δεκάδες εταιρείες κατασκευάζουν εμβόλια γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των Sanofi, GlaxoSmithKline, Novartis, AstraZeneca και CSL.

          "Όπως είδαμε με την πανδημία 2009, ένα συγκριτικά ήπιο στέλεχος γρίπης μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών. Η κατοχή μιας καθολικής θεραπείας που μπορεί να δοθεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα,"είπε ο John Skehel του Βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας, που εργάστηκε για τη μελέτη με τους συναδέλφους του από το ιδιωτικό Ελβετικό Humabs.

          Ο Antonio Lanzavecchia, κύριος υπεύθυνος του Humabs και διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου έρευνας στην Βιοϊατρική, είπε ότι τα υψηλά ποσοστά εποχιακής γρίπης και η μη-προβλεψιμότητα των πιθανών μελλοντικών επιδημιών υπογράμμισαν την ανάγκη για καλύτερη θεραπείες που στοχεύουν σε όλους τους ιούς της γρίπης.

          Όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τα αντισώματά του στοχεύουν στην πρωτεΐνη hemagglutinin του ιού, εξήγησαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

          Επειδή η εν λόγω πρωτεΐνη εξελίσσεται πολύ γρήγορα, υπάρχουν σήμερα 16 διαφορετικοί υποτύποι γρίππης Α, που αποτελούν δύο κύριες ομάδες. Οι άνθρωποι συνήθως παράγουν αντισώματα έναντι συγκεκριμένου υπότυπου και νέα εμβόλια κατακευάζονται κάθε χρόνο για να αντιστοιχούν σ’ αυτά τα στελέχη.

          Για να σημειωθεί πρόοδος προς μια καθολική αντιμετώπιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο, οι επιστήμονες πρέπει να προσδιορίσουν τις μοριακές υπογραφές που ωθούν την ανάπτυξη ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

          Προηγούμενες ερευνητικές εργασίες ανακάλυψαν αντισώματα που δρουν έναντι ιών γρίππης Α ομάδας 1 ή έναντι των περισσότερων ιών της ομάδας 2, αλλά όχι έναντι των δύο.

          Αυτή η ομάδα ανέπτυξε μία μέθοδο που χρησιμοποιεί κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ για να εξετάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινων κυττάρων πλάσματος, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης ενός αντισώματος, ακόμη και αν ήταν εξαιρετικά σπάνιο.

          Όταν ταυτοπίησαν το FI6, το έγχυσαν σε ποντίκια και κουνάβια και διαπίστωσαν ότι αυτό προστάτευσε τα ζώα κατά της μόλυνσης από τον ιό γρίππης Α είτε ομάδας 1 είτε ομάδας 2.

          "Ως το πρώτο και το μόνο αντίσωμα που στοχεύει σε όλους τους γνωστούς υποτύπους ιού γρίπης Α, το FI6 αντιπροσωπεύει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή," ανέφερε ο Lanzavecchia σε δήλωση.

          Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πέρυσι ότι είχαν κάποια επιτυχία σε μια άλλη πιθανή προσέγγιση για την ανάπτυξη καθολικής αντιμετώπισης της γρίπης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα δύο σταδίων ενός εμβολίου που χρησιμοποιεί DNA για να "πυροδοτήσει" το ανοσοποιητικό σύστημα και στη συνέχεια για να αντιμετωπίσει την παραδοσιακή εποχιακή γρίπη.

 

 

Πηγή: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_114808.html 
http://bit.ly/pGCtyR  διαδικτυακό Science, 28 Ιουλίου, 2011.

 

         

 

 

 

 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com