Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιατρικό ΤμήμαΠανεπιστημίου Θεσσαλίας;
   
ISSN: 1792-801X


Αναζήτηση βιβλιογραφίας

PubMed


Heal link


Scorpus
25/09/2011... 9ο Τεύχος HelMedica Άρθρο 2ε
.

TOP FIVE. Τα πέντε σημαντικότερα ιατρικά νέα του τελευταίου τριμήνου.
Τίτλος : Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ - ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΕΩΣ HIV.
  

Επιμέλεια-μετάφραση : Τσίντου Μαγδαληνή*
Τμήμα : Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Editor in Chief, reviewer, webmaster.

Κατεβάστε το άρθρο.


          11 Αυγούστου 2011.

          Επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη, το HIV – και σχεδόν κάθε άλλο ιό που μπορούμε να φανταστούμε.

          Ένα φάρμακο που εδράζει σε μολυσμένα κύτταρα και τα αναγάζει να αυτοκαταστραφούν, έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο.

          Η λίστα στόχων του, περιλαμβάνει ανθρώπινους ρετροϊούς – που αφορούν το ήμισυ των κρυολογημάτων στους ενήλικες και σχεδόν όλων των κρυολογημάτων στα παιδιά – γρίπης, πολυομυελίτιδας, ιού στομάχου και θανατηφόρου δάγκειου πυρετού.

          Αλλά το φάρμακο, γνωστό με το ακρωνύμιο DRACO, αναμένεται επίσης να δράσει στην ιλαρά και τη γερμανική ιλαρά, στα ψυχρά έλκη, στη λύσσα, ακόμη και κατά του ιού HIV – και θα μπορούσε να βρίσκεται στα ράφια του φαρμακείου σε μια δεκαετία.

          Ο ερευνητής Mike Rider είπε:», είναι βεβαίως πιθανό ότι υπάρχουν ορισμένοι ιοί που να μην είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν τους έχουμε βρει ακόμη.

          «Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών αποτέλεσε επανάσταση στη θεραπεία των
βακτηριακών λοιμώξεων και ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει επανάσταση στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων.

          «Δεν υπάρχουν πάρα πολλά αντιικά φάρμακα αυτή τη στιγμή.»

          Ο Δρ. Rider, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, έχει εκμεταλλευτεί τις φυσικές άμυνες των κυττάρων εναντίον της μόλυνσης.

          Όταν οι ιοί μολύνουν τον οργανισμό, σφετερίζονται τους εσωτερικούς μηχανισμούς των κυττάρων για να δημιουργήσουν πολλά αντίγραφα του εαυτού τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούν μακριές αλυσσίδες διπλής έλικας του γενετικού υλικού RNA.

          Τα κύτταρά μας, συνήθως αμύνονται κατασκευάζοντας πρωτεΐνες που προσκολλώνται στο RNA και διακόπτουν την αυτο-αναπαραγωγή του ιού.

          Αλλά πολλοί ιοί μπορούν να παρακάμψουν έξυπνα αυτό το αμυντικό σύστημα.

          Έτσι ο Δρ Rider έχει αξιοποιήσει επίσης μια δεύτερη φυσική διεργασία που ονομάζεται απόπτωση, στην οποία τα νοσούντα κύτταρα αυτοκτονούν.

          Το φάρμακό του εδράζει σε κύτταρα με RNA διπλής-έλικας, σταματά τη μόλυνση στα ίχνη της και στη συνέχεια θανατώνει τα κύτταρα για να εξαλείψει τη μόλυνση.

          Επιπλέον, τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέπαφα, αναφέρει το περιοδικό PLoS ONE.

          Σε εργαστηριακές δοκιμές, το DRACO θανάτωσε 15 ιούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κοινού κρυολογήματος και των δύο τύπων ιών γρίπης. Επίσης έσωσε τις ζωές ποντικιών, στα οποία δόθηκε μια δόση γρίπης που θα έπρεπε να ήταν θανατηφόρος.

          Η κάτω γραμμή εικόνων δείχνει ιούς να θανατώνουν μη- αντιμετωπισμένα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά στις επάνω εικόνες, με το χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό μέσο δεν υπάρχουν σημεία μόλυνσης και τα κύτταρα είναι καθαρά.

          Είναι συναρπαστικό ότι αν ληφθεί αρκετά εγκαίρως, θα πρέπει να σταματήσει την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος. Οι δοκιμές δείχνουν ότι εποπτεύει για ιούς, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προφυλάξει εξ’ αρχής τους ανθρώπους από νόσηση.

          Βρετανοί ειδικοί χαιρέτισαν τη σημαντική ανακάλυψη αλλά προειδοποίησαν ότι το φάρμακο που δρα με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο θα πρέπει να περάσει από χρόνια δοκιμών πριν θεωρηθεί αρκετά ασφαλές για να δοκιμαστεί σε άτομα για πρώτη φορά.

         

          Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DRACO: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ

       Πολλοί ιοί μπορούν να παρακάμψουν έξυπνα το φυσικό αμυντικό σύστημα των ανθρώπινων κυττάρων - αλλά αυτή η τεχνολογία δεν τα επιτρέπει να το πράξουν.

          Όταν οι ιοί μολύνουν ένα κύτταρο, καταλαμβάνουν τον κυτταρικό του μηχανισμό για δικό τους σκοπό – για να δημιουργήσουν περισσότερα αντίγραφα του ιού.

          Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι ιοί δημιουργούν μακριές αλυσίδες διπλής έλικας RNA (dsRNA), οι οποίες δεν βρίσκονται σε ανθρώπινα ή σε άλλα ζωικά κύτταρα. 

          Ως μέρος της φυσικής τους άμυνας, τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν πρωτεΐνες που προσκολλώνται στο dsRNA, πυροδοτώντας ένα καταρράκτη αντιδράσεων που σταματά την αυτο-αναπαραγωγή του ιού.

          Όμως, πολλοί ιοί μπορούν να παρακάμψουν έξυπνα το σύστημα αυτό, παρεμποδίζοντας ένα από τα παρακάτω βήματα του καταρράκτη.

          Αυτή η νέα τεχνολογία λειτουργεί με συνδυασμό μιας δεσμευτικής του dsRNA πρωτεΐνης με μια άλλη πρωτεΐνη υποβάλλοντας τα κύτταρα σε απόπτωση (προγραμματισμένη αυτοκτονία κυττάρων) — που πυροδοτείται για παράδειγμα, όταν ένα κύτταρο καθορίζει ότι βρίσκεται σε διαδρομή ώστε να γίνει καρκινικό.

          Έτσι, όταν το ένα άκρο του DRACO συνδέεται με το dsRNA, σηματοδοτεί το άλλο άκρο του το DRACO ώστε να ξεκινήσει την κυτταρική αυτοκτονία.

          Κάθε DRACO περιλαμβάνει επίσης ένα «χαλαρό άκρο παράδοσης», που λαμβάνεται από φυσιολογικά απαντώσες πρωτεΐνες, το οποίο του επιτρέπει να διασχίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισαγάγεται σε κάθε ανθρώπινο ή ζωικό κύτταρο.

          Ωστόσο, εάν δεν παρίσταται κανένα dsRNA, το DRACO αφήνει τα κύτταρα αλώβητα.

 

 


Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2024492/Greatest-discovery-penicillin-Scientists-work-drug-cure-viruses--including-flu.html#

 

 

 

 

       

 
       
   
Copyright © 2011 HelMedica • Πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
   
    Σχεδιασμός ιστοσελίδας και περιοδικού - Επιμέλεια κειμένων και υλικού: Τσίντου Μαγδαληνή.    
www.000webhost.com